Kolejne zajęcia z cyklu „Aktywny piątek” za nami. Tym razem rozpieszczaliśmy nasze podniebienia!
W piątkowy poranek (21.05.2021r.) nasi podopieczni spotkali się na tarasie, żeby wspólnie przygotować kolorowe, słodkie i zdrowe desery. Frekwencja zaskoczyła nas pozytywnie, bo wszyscy mieli ochotę sprawdzić się w kuchni, a co najważniejsze wziąć udział w degustacji. Efektem tej wspaniałej współpracy były kolorowe desery z bitą śmietaną i owocami, apetyczne babeczki z kajmakiem, owocowe szaszłyki, maślane ciasteczka dekorowane przez naszych mieszkańców. W trakcie zajęć popuściliśmy wodze fantazji i wspólnymi siłami stworzyliśmy niezwykle efektowny tort arbuzowy. Wszystkie smakołyki wyglądały znakomicie! Takie zajęcia usprawniają motorykę małą, uczą bezpiecznego zachowania w kuchni, uaktywniają procesy pamięciowe, bo przecież jest tyle składników, które trzeba zapamiętać! To świetny sposób na integrację i zacieśnianie więzi w myśl przysłowia przez żołądek do serca.
M. Skrońska