„PYSZNIE, ZDROWO, KOLOROWO!”, czyli zajęcia kulinarne w naszej chacie terapeutycznej
„Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia” /George Bernard Shaw
Podczas środowych zajęć 7 lipca 2016 r. postanowiliśmy przygotować owocowo – warzywną ucztę, a że lato w pełni, więc produkty były na wyciągnięcie ręki. Nasz ogródek, który z wielką troską i zaangażowaniem pielęgnowaliśmy odpłacił nam się smaczną rukolą, sałatą i kolorowymi warzywami, z których przygotowaliśmy sałatki oraz smaczne kanapki. Na deser natomiast nie mogło zabraknąć owocowej sałatki z sosem czekoladowym. Wyłoniliśmy jury, które oceniało pracę w grupach, walory smakowe oraz wizualne i okazało się, że wszystkie potrawy zajęły pierwsze miejsce, ale przecież nie mogło być inaczej w obliczu tak wspaniałej degustacji.
Spotkanie było również pretekstem do rozmowy o zdrowym odżywianiu i miało służyć utrwalaniu nawyków higienicznych podczas przygotowywania potraw. Pokusiliśmy się o opisanie walorów smakowych naszych sałatek, bo rozmowy o jedzeniu to chyba najprzyjemniejszy temat jaki można sobie wyobrazić.
Spotkanie było również pretekstem do rozmowy o zdrowym odżywianiu i miało służyć utrwalaniu nawyków higienicznych podczas przygotowywania potraw. Pokusiliśmy się o opisanie walorów smakowych naszych sałatek, bo rozmowy o jedzeniu to chyba najprzyjemniejszy temat jaki można sobie wyobrazić.
Malwina Skrońska